Επιτοίχια έπιπλα: 5 συμβουλές για να τα εντάξετε σωστά στη διακόσμησή σας

Τα  επιτοίχια έπιπλα είναι πολύ βασικά τόσο στα σπίτια όσο και στα καταστήματα. Μας δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τον κάθετο χώρο που συχνά μένει ανεκμετάλλευτος, προσφέροντας εργονομία ακόμα και στα πιο μικρά δωμάτια. Επιπλέον, έχουν τη λειτουργία της ανάδειξης σημαντικών κομματιών, κάτι που παίζει τεράστιο ρόλο στα καταστήματα λιανικής πώλησης. Όμως, όταν χρησιμοποιούμε τα επιτοίχια έπιπλα, και κυρίως τα ράφια που είναι πολύ δημοφιλή, πρέπει να προσέξουμε ορισμένες λεπτομέρειες, ώστε αυτά να ενταχθούν με όμορφο τρόπο στο εσωτερικό του σπιτιού ή του μαγαζιού μας και να επιτελέσουν με επιτυχία το ρόλο τους.

Προσοχή στο ύψος τοποθέτησης

Το ύψος, στο οποίο θα τοποθετηθούν τα επιτοίχια έπιπλα, είναι πολύ σημαντικό για την εργονομία αλλά και την αισθητική τους. Το ύψος αυτό δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ψηλά ούτε πολύ χαμηλά. Το καλύτερο είναι να βρίσκεται στο ύψος των ματιών ενός ενήλικα μέσου ύψους. Έτσι, τα αντικείμενα που βρίσκονται πάνω στα επιτοίχια έπιπλα, είτε είναι προϊόντα είτε διακοσμητικά, θα μπορούν να γίνονται ορατά και να τα περιεργάζεται όποιος το επιθυμεί.

επιπλα τοιχουΤι γίνεται με τον υπόλοιπο τοίχο

Ο τοίχος, στον οποίο τοποθετούνται τα επιτοίχια έπιπλα, πρέπει να τα φέρνει στο επίκεντρο. Αυτό βασικά σημαίνει ότι ο υπόλοιπος τοίχος πρέπει να μένει κενός. Εκτός αν το επιτοίχιο ράφι είναι πολύ μικρό, λιτό και με λίγα πράγματα, καλό είναι να μην τοποθετείτε άλλα επιτοίχια έπιπλα, κάδρα και λοιπά διακοσμητικά τοίχου. Μην αμελήσετε επίσης το ζήτημα του φροντισμένου τοίχου. Ο χώρος γύρω από τα επιτοίχια έπιπλα πρέπει να είναι καθαρός και φρεσκοβαμμένος σε χρώμα που θα βρίσκεται σε αρμονία με το έπιπλο.

Τι πρέπει να τοποθετήσετε πάνω στα επιτοίχια έπιπλα

Ακριβώς επειδή τα επιτοίχια έπιπλα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, καλό είναι να προσέξετε πολύ τι θα βάλετε πάνω τους. Γενικά, ο κανόνας λέει ότι αναδεικνύουμε αυτά τα αντικείμενα που ταιριάζουν με το ύφος του χώρου. Αν το έπιπλο βρίσκεται σε ένα γραφείο, βιβλία, στο σαλόνι διακοσμητικά και φωτογραφίες, ενώ στο κατάστημα τα καινούρια προϊόντα που προορίζονται να τραβήξουν την προσοχή του υποψήφιου πελάτη. Εφόσον τα επιτοίχια έπιπλα βρίσκονται στο ύψος των ματιών, είναι αναμενόμενο να γίνονται αμέσως αισθητά.

Στήριξη και βάρος

Βεβαιωθείτε ότι η στήριξη του επιτοίχιου επίπλου είναι η κατάλληλη, ώστε να μην προκληθούν ατυχήματα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα επιτοίχια έπιπλα, όση στήριξη και αν έχουν, μπορούν να αντέξουν τα πάντα. Η βαρύτητα είναι αμείλικτη. Για αυτό το λόγο, προτιμήστε να μην τα φορτώνετε πολύ. Ελαφριά και λίγα αντικείμενα είναι άλλωστε ο χρυσός κανόνας και για τη σωστή αισθητική, όταν χρησιμοποιείται αυτό το είδος επίπλου ως όχημα.

Πειραματιστείτε

Δεν μπορείτε να γνωρίζετε εκ των προτέρων πώς ακριβώς θα ταιριάξει ένα επιτοίχιο έπιπλο με τη διακόσμηση του σπιτιού ή του σαλονιού σας. Εκτός από το σημείο, στο οποίο θα το κρεμάσετε, όπου δεν χωράει πειραματισμός, όλα τα υπόλοιπα αλλάζουν ανάλογα με τα γούστα και τις ανάγκες σας. Μέχρι να καταλήξετε στο τι θα τοποθετήσετε πάνω τους, τα επιτοίχια έπιπλα είναι οι τέλειοι καμβάδες για τις διακοσμητικές σας ανησυχίες.

Πηγή:Kmstoredesign.gr