Ζυγαριές κουζίνας: πώς να διαλέξετε την κατάλληλη

Τόσο η μαγειρική όσο και η ζαχαροπλαστική είναι μορφές τέχνης που βασίζονται στην απόλυτη ακρίβεια, για να δημιουργηθεί ένα γευστικό και υπέροχο αποτέλεσμα. Στον πυρήνα της έννοιας της ακρίβειας των υλικών βρίσκεται φυσικά η ποσότητά τους, με λίγα λόγια το βάρος τους. Αν θέλετε να πάτε την ασχολία σας στην κουζίνα ένα βήμα παραπέρα και να εξελίξετε το ταλέντο σας, τότε το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείτε ζυγαριά. Οι ζυγαριές κουζίνας διατίθενται στην αγορά με διάφορα χαρακτηριστικά, όμως όλες έχουν ένα κοινό. Μπορούν να σας βοηθήσουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά να μεγαλουργήσετε και να παίξετε με τις λεπτομέρειες που πράγματι θα κάνουν τη διαφορά. Ποια, όμως, πρέπει να διαλέξετε; Αναλογική ή ψηφιακή; Διαβάστε παρακάτω τα χαρακτηριστικά του κάθε τύπου.

 

Αναλογικές ζυγαριές κουζίνας: ρετρό στυλ και αυτονομία

 

Οι αναλογικές ζυγαριές κουζίνας είναι η επιτομή του στυλ και δίνουν έναν ρετρό χαρακτήρα στην κουζίνα. Διαθέτουν ένα μπολ στο επάνω μέρος και δείκτη, για να φαίνεται το βάρος σε γραμμάρια ή κιλά. Είναι πολύ απλές στη χρήση τους, οπότε σίγουρα είναι ιδανικές για αρχάριους σεφ και ζαχαροπλάστες, ενώ είναι και πολύ ανθεκτικές. Επιπλέον, ο σχεδιασμός τους παραπέμπει σε vintage διακόσμηση και γεμίζει την κουζίνα με μια νοσταλγική διάθεση. Το βασικότερο τους, όμως, πλεονέκτημα είναι ότι έχουν αυτονομία, αφού δεν χρειάζονται ούτε ρεύμα αλλά ούτε και μπαταρίες, για να λειτουργήσουν. Έτσι, είναι και πολύ πιο οικονομικές, κάτι που προκύπτει ούτως ή άλλως χάρη στη χαμηλή τιμή πώλησής τους.

Medicahellas.gr - Αναλογική Ζυγαριά Κουζίνας

Ψηφιακές ζυγαριές κουζίνας: μέγιστη ακρίβεια γραμμαρίου

 

Αναμφισβήτητο είναι ότι οι ψηφιακές ζυγαριές κουζίνας είναι απαραίτητες για όσους θέλουν να μετρήσουν το υλικό με ακρίβεια γραμμαρίου. Είναι γρήγορες αφού η μέτρηση ακόμα και της μικρότερης ποσότητας εμφανίζεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στην ψηφιακή οθόνη. Ενώ έχουν και λειτουργία απόβαρου για ζύγιση περισσότερων συστατικών. Έτσι ακόμα και μια μέση ψηφιακή ζυγαριά με δυναμικότητα κάτω από 10 κιλά μπορεί να ζυγίσει σωστά. Αυτές οι ζυγαριές έχουν απόκλιση λιγότερο από ένα γραμμάριο. Παράλληλα, οι ψηφιακές ζυγαριές διαθέτουν υψηλή εργονομία. Χάρη στη λεπτή κατασκευή τους αποθηκεύονται εύκολα, έχουν φωτιζόμενη οθόνη και προσαρμόζονται σε διάφορα σκεύη.

Medicahellas.gr - Ηλεκτρονική Zυγαριά Kουζίνας με Aνάλυση Συστατικών Beurer DS 61

Από την άλλη, απαιτείται προσοχή με αυτού του τύπου τις ζυγαριές ώστε να μην ξεπεραστεί το μέγιστο βάρος που μπορούν να δεχτούν. Αλλά και να μην πέσει η μπαταρία κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού ή του γλυκού. Πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί με τη ζύγιση συστατικών τα οποία στη συνταγή δεν αναγράφονται με τις κλασικές μονάδες μέτρησης βάρους αλλά με ασαφείς όρους. Όπως για παράδειγμα αναφορά ως κούπα,φλιτζάνι, κουταλιά της σούπας κ.α.  Ωστόσο, πολλές ψηφιακές ζυγαριές διαθέτουν δυνατότητα μετατροπής από τη μία μονάδα μέτρησης στην άλλη. Όπως για παράδειγμα από κιλά σε λίμπρες και αντίστροφα. Με αυτή την λειτουργία είναι κατάλληλες για να δημιουργήσετε τις περισσότερες συνταγές.

Πηγή: Medicahellas.gr