Θερμοσίφωνες ηλιακοί και θέρμανση

Οι θερμοσίφωνες διακρίνονται σε πολλά είδη. Γύρω στη δεκαετία του ΄70 στις μεσογειακές χώρες εμφανίζεται μια νέα συσκευή που εξελισσόταν σε ένα από τα βασικότερα υδραυλικά είδη. Πρόκειται για τον ηλιακό θερμοσίφωνα που ολοένα κερδίζει πόντους στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Αντικαθιστώντας σταδιακά τη χρήση του κλασικού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα.

Στα μέσα της δεκαετίας αυτής εμφανίστηκε και στη χώρα μας, ενώ τη δεκαετία του ΄80 είχε ήδη αρχίσει να κατακτά σημαντικό μέρος της αγοράς, ενώ από τη δεκαετία του 2000 η χρήση του θεωρείται εκ των ουκ άνευ για τη σύγχρονη κατοικία. Το σημείο τοποθέτησης είναι η ταράτσα, σε γωνία από 20 έως 50 μοίρες και με ιδανικό προσανατολισμό το νότο, για την περισσότερη δυνατή εκμετάλλευση της ηλιοφάνειας.

mafou.gr - Ηλιακός Θερμοσίφωνας Pyramis

Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, καθώς μπορεί να υπάρξουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην εγκατάσταση και την πρακτική αποδοτικότητα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αυτά θα μπορούσαν να συνοψιστούν ως εξής:

-Να μην υπάρχει επαρκής χώρος στην ταράτσα για την τοποθέτηση.

-Σε μια πολυόροφη πολυκατοικία, στου χαμηλούς ορόφους τα ευεργετήματα της χρήσης του ηλιακού θεμοσίφωνα εξουδετερώνονται από την απόσταση ανάμεσα  στο σημείο της εγκατάστασης και το χώρο (το διαμέρισμα) της κατανάλωσης.

-Κρίνεται οικονομικά ασύμφορη η εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα σε επικλινείς στέγες με κεραμίδια.

Η δομή του ηλιακού θερμοσίφωνα

Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με ένα ενεργητικό ηλιοθερμικό σύστημα συλλογής της ηλιακής ακτινοβολίας και μετατροπής της σε θερμική ενέργεια. Η πλάκα συλλογής κατά προτίμηση μαύρη, που καλύπτεται από ένα κρύσταλλο, κατά προτίμηση μαύρο εκτελεί αυτό το βασικό ρόλο. Το νερό που ζεσταίνεται μεταβιβάζεται μέσω σωληνώσεων. Αυτό βρίσκεται σε μια δεξαμενή, που αποτελεί το τμήμα αποθήκευσης. Για μια τριμελή ή τετραμελή οικογένεια η ιδανική χωρητικότητα θεωρείται από 100 έως 200 λίτρα.

 

mafou.gr - Υδραυλικά είδη - Θερμοσίφωνες - Ηλιακός Θερμοσίφωνας

 

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες διακρίνονται σε δύο βασικούς τύπους, ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους:

-Διπλής ενέργειας: Στο μέσο του τμήματος αποθήκευσης τοποθετείται μια ηλεκτρική αντίσταση, ώστε σε περίπτωση ανεπαρκούς ηλιοφάνειας ή γενικότερης δυσλειτουργίας, να ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός θέρμανσης του νερού, με τον ηλεκτρισμό.

– Τριπλής ενέργειας: Διαθέτει όλα τα παραπάνω και μια επιπλέον είσοδο, για να συνδέεται με το καλοριφέρ, ώστε να εκμεταλλέυεται το ζεστό νερό του, όταν αυτό ανάβει.

Ηλιακός θερμοσίφωνας και θέρμανση

Αυτό συμβαίνει είτε όταν λειτουργεί με πετρέλαιο είτε με φυσικό αέριο. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και συνδέσεις. Με αυτόν τον τρόπο προσδίδεται άλλο ένα πλεονέκτημα στη χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα καθώς επιτυγχάνεται ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση με παράλληλη οικονομία στη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος. Βέβαια τα τελευταία χρόνια η χρήση του καλοριφέρ έχει μειωθεί δραματικά λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο πρόκειται για μια παράμετρο που μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπ΄ όψη.

 

mafou.gr - Υδραυλικά είδη - Θερμοσίφωνες - Ηλιακοί Θερμοσίφωνες

 

Με μια απλή μελέτη είναι δυνατόν να διαπιστωθούν σημαντικά οφέλη από τη χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Το κόστος αγοράς και τοποθέτησης αποσβένεται από την οικονομία στη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος. Το νέο πρόγραμμα «Εξ Οικονομώ Κατ Οίκον», στο πλαίσιο του σχεδίου ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων, χρηματοδοτεί την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό. Αλλά και ενισχύει τις υποδομές θέρμανσης. Τα νοικοκυριά σε κάθε περίπτωση καλούνται να αναζητήσουν εξισορροπιστικές λύσεις.

Πηγή: mafou.gr