Πορτ μαντώ: όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να χρησιμοποιήσετε το έπιπλο εισόδου

Η τάση στη διακόσμηση είναι πλέον να αξιοποιούνται όλοι οι δυνατοί χώροι σε ένα σπίτι με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Μια παραμελημένη γωνιά στα σαλόνια είναι συχνά η είσοδος ή αλλιώς το χολ. Δεν είναι λίγα τα σπίτια, στα οποία το χολ μένει άδειο στερώντας από την πρώτη εντύπωση του σπιτιού τη θαλπωρή και τη ζεστασιά. Τα έπιπλα εισόδου μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να γεμίσουν αυτό το χώρο χωρίς να τον παραφορτώσουν. Ένα από αυτά τα έπιπλα είναι το πορτ μαντώ, το οποίο για κάποια χρόνια δεν χρησιμοποιούνταν ιδιαίτερα. Πλέον έχει επιστρέψει στη διακόσμηση σπιτιού συνδυάζοντας το vintage με το μοντέρνο. Αν δεν ξέρετε και πολλά για αυτό το έπιπλο, διαβάστε παρακάτω και αξιοποιήστε το.

Από πού προήλθε;

Το πορτ μαντώ είναι γαλλική λέξη και εμφανίζεται για πρώτη φορά περίπου το 18ο αιώνα. Η λέξη προέρχεται από τη γαλλική λέξη portemanteau (από το porter, «κουβαλώ» και manteau, «ζακέτα, παλτό»).  Η λέξη πλέον δηλώνει το έπιπλο καλόγερο. Παλαιότερα όμως αναφερόταν σε ντουλάπα – βαλίτσα την οποία κουβαλούσαν μαζί τους στα μεγάλα ταξίδια.  Ήταν, δηλαδή, στην ουσία ένας κινητός καλόγερος με όλα τα απαραίτητα είδη.

Konstantaras.net - Πορτ Μαντώ - Βαλίτσα

Καλόγερος ή πορτ μαντώ;

Το πορτ μαντώ ουσιαστικά είναι καλόγεροι. Τα πορτ μαντώ είναι κάτι παραπάνω από απλοί καλόγεροι στους οποίους κρεμάμε μια καμπαρντίνα ή μια ομπρέλα. Τα πορτ μαντώ συνηθίζεται να είναι μεσαία ή μεγάλα διακοσμητικά έπιπλα που τοποθετούνται στην είσοδο του σπιτιού. Έχουν πολλές λειτουργίες από απλή κρεμάστρα και παπουτσοθήκη μέχρι αποθηκευτικός χώρος για διάφορα αντικείμενα. Συχνά συνδυάζεται και καθρέφτη, οπότε μιλάμε για ένα πλήρως ολοκληρωμένο έπιπλο εισόδου και υποδοχής. Αντίθετα, ο καλόγερος έχει μια περιορισμένη λειτουργία. Όταν όμως δεν υπάρχει πολύς χώρος στην είσοδο είναι καλή επιλογή.

Konstantaras.net - Πορτ Μαντώ

Προτάσεις διακόσμησης

Η πρώτη αίσθηση που αποκομίζει κανείς όταν μπαίνει στο σπίτι σας πρέπει να είναι εξαιρετική. Οπότε σας προτείνουμε να δώσετε σημασία στη διακόσμηση της εισόδου. Αν προτιμήσετε να βάλετε πορτ μαντώ, καλό είναι να βάψετε τον τοίχο σε ανοιχτά χρώματα ώστε να μην μικρύνει ο χώρος.  Επιπλέον, αν το πορτ μαντώ έχει κάποιο ράφι, μπορείτε σε αυτό να βάλετε τις δικές σας προσωπικές πινελιές. Όπως για παράδειγμα μερικά αγαπημένα σας βιβλία, κορνίζες με φωτογραφίες ή διάφορα διακοσμητικά. Σε κάθε περίπτωση, θυμηθείτε να μην παραφορτώνετε τον καλόγερο ή το πορτ μαντώ και να το κρατάτε τακτοποιημένο και καθαρό. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μια γλυκιά αύρα όταν μπαίνετε στο σπίτι.

Πηγή: Konstantaras.net