Τα έπιπλα στο σύγχρονο σαλόνι

Τα έπιπλα έχουν το δικό τους ρόλο καθώς και την ιδιαίτερη «θέση» στη διαμόρφωση της αισθητικής μιας κατοικίας. Τόσο ως προς την τελική επικράτηση του ύφους όσο και στην ευρύτερη προσέγγιση της ταξινόμησης των αντικειμένων και της αρμονίας των χρωμάτων. Λαμβάνοντας υπ΄ όψη όλους αυτούς τους συνδυασμούς και την επίπλωση, μια οικία είναι δυνατό να χαρακτηριστεί ως κλασική ή μοντέρνα σε ότι αφορά το στυλ.

Το «τότε» και οι απαιτήσεις του «σήμερα»

 

Η παλαιά φιλοσοφία περί διακόσμησης της κατοικίας, «θέλει» τους χώρους να είναι γεμάτη από έπιπλα, κομοδίνα, σερβάν κτλ. Βέβαια μιλάμε και για μια διαφορετική εποχή, με άλλες συνθήκες και αλλιώτικη προσέγγιση στο ζήτημα της δόμησης μιας κατοικίας. Προκρινόταν η λύση της ευρύχωρης οικίας. Με αυτόνομη κουζίνα, χωλ, ξεχωριστό σαλόνι κ.α. Οπότε η τοποθέτηση πολλών επίπλων ίσως είχε και το χαρακτήρα της κάλυψης κενών χώρων.

Konstantaras.net - Σαλόνι - Κουζίνα

Στη σύγχρονη κατασκευαστική προσέγγιση, με την πρακτική της εκμετάλλευσης όλων των χώρων σε μικρότερα διαμερίσματα, τη φιλοσοφία του minimal, μεταβάλλονται και οι ανάγκες για την επίπλωση. Τα χωλ είτε δεν υπάρχουν είτε είναι μικροί χώροι. Ενώ προωθείται η λύση της κουζίνας με το σαλόνι και την τραπεζαρία να βρίσκονται και να λειτουργούν σε έναν ενιαίο και εκτεταμένο χώρο.

Αρμονία και συνδυασμοί

 

Παράλληλα επιβάλλεται ο συνδυασμός και η αρμονία χρωμάτων. Ο συγκεκριμένος χώρος διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην όλη αισθητική του σπιτιού, καθώς και την εξωτερίκευση της συνολικής εικόνας του. Η χρωματική συνάρτηση έχει να κάνει όχι μόνο με τα έπιπλα αλλά και τους τοίχους. Στην εξίσωση μπαίνει και το υλικό κατασκευής των επίπλων καθώς όλα αυτά διαμορφώνουν το συνολικό ύφος του ενιαίου χώρου της κουζίνας – σαλονοτραπεζαρίας.

Το σαλόνι, τρόπον τινά, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως η βιτρίνα του σπιτιού, καθώς αποτελεί το χώρο υποδοχής των καλεσμένων. Παράλληλα βέβαια επιβάλλεται να είναι λειτουργικό ως χώρος, καθώς η οικογένεια περνά εκεί μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς της, χρονικά. Σε ό,τι αφορά τα έπιπλα η επιλογή δεν πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα την αισθητική αλλά και τις σωστές διαστάσεις. Παράλληλα θα πρέπει να τηρούνται και οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ τους, αλλά και στο χώρο γενικότερα.

Konstantaras.net- Σαλόνι Χρώματα

Η τοποθέτηση και χρήση ενός πάσο αποτελεί το καλύτερο διαχωριστικό ανάμεσα στο σαλόνι και την κουζίνα. Με αυτήν την πρακτική δεν αλλοιώνεται και το πνεύμα του ενιαίου χώρου, με την εξοικονόμηση λειτουργικών μέτρων. Το πάσο μπορεί να λειτουργήσει επίσης και ως χώρος παρασκευής των γευμάτων της ημέρας αλλά και βρώσης του φαγητού. Αρκεί να έχει προηγηθεί η κατάλληλη πρόβλεψη, κατά το στάδιο του σχεδιασμού και τη διαδικασία κατασκευής του.

Σίγουρα όλη η επίπλωση του σπιτιού αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την ευρύτερη αισθητική και λειτουργικότητά του. Η κρίση αναμφίβολα δημιούργησε δυσκολίες, αλλά και, μικρές έστω, ευκαιρίες. Η σωστή μελέτη και η προσαρμογή των αναγκών στα οικονομικά δεδομένα μπορεί να επιφέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα.

Πηγή: Konstantaras.net