Συσκευές και έπιπλα κουζίνας: πώς να τα κάνετε ασφαλή για ηλικιωμένους

Η κουζίνα είναι ένας από τους σημαντικότερους χώρους στο σπίτι αλλά δυστυχώς και ο πιο επικίνδυνος χώρος. Τα ατυχήματα που συμβαίνουν κάθε χρόνο σε αυτήν είναι πολλά και αναμενόμενα αφορούν σε μεγάλο βαθμό τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για αυτό; Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε τη διαρρύθμιση και ποιες δικλείδες ασφαλείας πρέπει να προσθέσουμε στα έπιπλα κουζίνας, για να είναι αυτή ασφαλή για ανθρώπους άνω των 65 ετών;

γιαγιαδες-κι-επιπλα-κουζινας

Σωστή οργάνωση

Ένα μεγάλο πρόβλημα στην κουζίνα είναι ότι συχνά της φερόμαστε σαν να είναι αποθήκη. Έτσι, γεμίζουμε τα ντουλάπια και τα ράφια με λοιπά άχρηστα αντικείμενα που δεν βοηθούν στην τάξη και συνεπώς την ασφάλεια. Η πιθανότητα να προσπαθήσει ένα ηλικιωμένο άτομο να πιάσει κάτι από ένα ψηλό ντουλάπι και να του πέσουν πάνω του δεκάδες αντικείμενα δεν είναι δυστυχώς καθόλου αμελητέα. Κρατήσετε μόνο τα απαραίτητα και τοποθετήστε τα βαριά αντικείμενα σε χαμηλά ράφια.

Φωτισμός

Ο φωτισμός είναι ένα ακόμα θέμα που μπορεί να βελτιώσει ή να χειροτερέψει τα πράγματα. Δεν αρκεί ένα έντονο φωτιστικό οροφής, γιατί το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει πολλές σκιές. Εκτός από αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν σποτ φωτισμού σε διάφορα σημεία, όπως πάνω από το νεροχύτη, πάνω από τις εστίες του φούρνου και μέσα στα ντουλάπια.

επιπλα-κουζινας-παππουδες

Δάπεδο και χερούλια

Η πτώση είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στην κουζίνα και κυρίως στα ηλικιωμένα άτομα. Οι δύο βασικότεροι τρόποι πρόληψης σε συνδυασμό μεταξύ τους είναι το αντιολισθητικό δάπεδο και τα χερούλια σε διάφορα σημεία στα έπιπλα κουζίνας, ώστε το άτομο να μπορεί να πιαστεί από κάπου, αν γλιστρήσει. Καλό είναι, επίσης, να αποφεύγονται διαφόρων ειδών χαλάκια, τα οποία κάνουν το γλίστρημα ακόμα πιο εύκολο.

Προστασία απέναντι στη φωτιά

Ο ανιχνευτής καπνού είναι μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε μια κουζίνα, αφού τα ατυχήματα με φωτιά είναι πολλά και εκ των πραγμάτων ένας ηλικιωμένος είναι πολύ δυσκολότερο να ξεφύγει. Αποτελεσματικές είναι και οι συσκευές κουζίνας που τίθενται σε λειτουργία μόνο όταν υπάρχει κατσαρόλα πάνω στην εστία, ενώ προσοχή πρέπει να δοθεί και στην ορθή λειτουργία του αντιβραχυκυκλωτικού ρελέ.

ηλικιωμένοι-κι-έπιπλα-κουζινας

Ψυγείο

Ψυγεία με την κατάψυξη στο πάνω μέρος τους είναι προτιμότερα. Εκ των πραγμάτων, ο χρόνος που χρησιμοποιούμε την κατάψυξη είναι μικρότερος, οπότε έτσι περιορίζουμε τις περιπτώσεις πτώσης αντικειμένων από τα ψηλά σημεία του ψυγείου.

Καρέκλες

Οι καρέκλες συνιστώνται να είναι σε έντονα χρώματα, ώστε να μπορεί κάποιο άτομο με προβλήματα όρασης να τις ξεχωρίσει εύκολα. Παράλληλα, το να έχουν μπράτσα θα βοηθήσει τους ηλικιωμένους να μπορούν να στηριχθούν, για να σηκωθούν. Ωστόσο, το σημείο αυτό απαιτεί προσοχή, καθώς θα πρέπει τα πόδια της καρέκλας να έχουν καλυφθεί με λάστιχο, για να μη γλιστρήσει η καρέκλα, όσο της ασκείται βάρος.